Endokrinológia

Az endokrinológia a belgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik.

Az agyalapi mirigy a nagyagy alsó részén található központi endokrin szerv. Első felében termelődik a növekedési hormon, illetve más endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg, petefészek és here) működését befolyásoló hormonok.

A hormonok olyan speciális kémiai anyagok, amelyeket a belső elválasztású mirigyek termelnek, és a véráram útján jutnak el a test legtávolabbi pontjaira is, s fejtik ki hatásukat.

Az endokrin rendszer számos működési terület szabályozásáért felelős a testünkben, mint például a szaporodás, egyedfejlődés és növekedés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása és az energiatermelés, -felhasználás és annak szabályozása.

Általános tünet lehet a fáradékonyság, szédülés, bőrszárazság, idegesség, kóros hízás és fogyás, hasmenés vagy székrekedés, túlzott izzadás, szívdobogás, vérzészavar, tejcsorgás, az alsó lábszáron kialakuló vizenyő. De hormonzavarra utalhatnak a másodlagos nemi jelleg zavarok (nőies férfi, férfias nő), a növekedési zavarok, az acetonos lehelet, a vérnyomászavar, a feledékenység, a meddőség, potenciazavarok és sok egyéb tünet.

GALÉRIA

Várjuk szeretettel a CentroSanum Magánrendelő igényes környezetében